
Gecikmiş Dil ve Konuşma
Gecikmiş Dil ve Konuşma
Gecikmiş dil ve konuşma kısaca bir çocuğun normal dil ve konuşma gelişimi sürecini kaçırarak gecikmesi anlamına gelir. Eğer çocuğunuz yaşının gerektirdiği dil ve konuşma gelişimine sahip değilse gecikmiş dil konuşması olabilir. Bu sürece neden olan veya tetikleyen birçok durum vardır.
Bazı aileler konuşma gecikmesinin kendiliğinden geçeceğini düşünerek bir uzmana başvurmaktan geri kalıp beklemeyi tercih edebilir ancak bu durum terapinin gecikmesinden ötürü sosyal iletişimde sıkıntılara hatta davranış problemlerine neden olabilir ve terapiye geç başlandığında eğer kritik dönem geçmişse terapiden alınan yanıtlar hızlı ve tatmin edici olmayabilir.
Eğer çocuğunuzun akranlarının gerisinde bir dil gelişimi gösterdiğini düşünüyorsanız kesinlikle bir dil ve konuşma terapistine başvurmalısınız.
Peki dil ve konuşma gelişiminde aylara göre olması gereken nedir?
18-24 ayda bir çocuğun 200-300 kelime anlamadı ve 20+ sözcük üretmesini bekleriz.
24-36 ay arasındaki bir çocuğun 3-4 kelimeli amaçlı cümleler kullanmasını, özellikle oyun içerisinde sözcük kullanımlarının artmasını ve öykülendirmeye başlamasını bekleriz.
48 ay ve sonrasında sıfat, bağlaç, zamir kullanımlarının artmasını, dili tıpkı bir yetişkine benzer kullanmasını ve daha karmaşık cümleleri anlamasını bekleriz.